感冒後淋巴結唔散  2010-05-25

前排感冒,睇左兩次西醫先退哂燒

不過仲好多鼻水,痰同係咁咳

之後睇中醫

發覺頸左側有粒野,中醫話係淋巴發炎

好返左之後粒野唔散

有兩三日仲發熱同有D痛

呢幾日己經冇發熱同痛

但粒野

淋巴發炎:因身體受細菌外來襲擊又唔夠抵抗而發出警告!

所以發炎,佢會令身體的溫度提升(發燒)。

淋巴核是淋巴結,人身體內有好多淋巴分布在不同位置,可以說是防禦線,或者守衛。當受細菌入侵時,淋巴核會脹及痛。

體內發生淋巴結未能消散,表示免疫機能未能恢復正常!這是抗生素後遺?自體抗藥性?免疫障礙?還是其他原因呢?相信沒有臨床診證合參,任何高明的中醫師,也無法斷言為何! 你可以"普濟消毒飲"與"五味消毒飲"作為參考,為的是借中醫藥的經驗處方,作用於淋巴結核"清熱解毒、疏風消腫"之功。這已是中藥治療淋巴結核之大方向。你繼續向你的中醫師諮詢再作定論,方為準確!

 

以上資料來源:

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008090202609

http://bbs.tcmhk.net/redirect.php?tid=3634&goto=lastpost